Het erfgoed van Vlaanderen

Vlaanderen is een Belgische regio waar het prettig wonen is. De toeristische en culturele bedrijvigheid is er sterk ontwikkeld. Vlaanderen is het culturele kruispunt tussen Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Dankzij Europese steun heeft en behoudt Vlaanderen een rijk cultureel erfgoed. Veel grensarbeiders aarzelen niet om zich er te komen vestigen.

Wat is het cultureel erfgoed in Vlaanderen

Wat zijn de grote steden in Vlaanderen

Vlaamse steden met een artistiek overwicht

  • Brugge bekend om zijn bier en kant
  • Gent en zijn stadhuis
  • Antwerpen en zijn diamanten
  • Mechelen en zijn dorpen aan de Dijle
  • Leuven bekend om zijn universiteiten

Vlaamse badplaatsen

  • De panne aan de Noordzee met zijn duinen en zeiljachten
  • Oostende bekend om zijn stranden die vele kunstenaars hebben geïnspireerd alle nuttige informatie over Oostende
  • Nieuwpoort de hoofdstad van strandzeilen en vissen
  • Zeebrugge, een havenstad die bekend staat om zijn visserijactiviteiten, ligt dicht bij het natuurreservaat en Brugge door zijn kanaal van 12 km dat een genot is voor Vlaamse fietsers, dat ook deel uitmaakt van het erfgoed van Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen is een essentieel onderdeel van het erfgoed in Vlaanderen.
  • Blankenberge bekend om zijn stranden en familiale sfeer
  • Knokke-Heist om zijn jetsetkant
  • Oostduinkerke en zijn garnalenvisserij te paard

Wat zijn de must-see musea in Vlaanderen?

  • Het Middelheimmuseum: een huwelijk tussen natuur en kunst, allemaal in de open lucht. Elk van de werken vertegenwoordigt een artistieke stroming. Je vindt deze hedendaagse sculpturen in de natuur of in de stad.
  • Het Biermuseum in Brugge: Dit is een must voor wie de meest fascinerende aspecten van bier wil ontdekken. Proef, ruik en voel de ingrediënten. Speel de quiz en ontdek de unieke collectie en vele biergerelateerde onderwerpen. U kunt ook een bezoek brengen aan de bar en de winkel. Voor de allerkleinsten biedt het museum de kidsrondleiding aan met een audioverhaal over de Brugse bieren.
  • Het For Freedom Museum in Knokke: Het dompelt je onder in wat er gebeurde op de ochtend van de Tweede Wereldoorlog in het Zwin.Je ontdekt er een belangrijke collectie voertuigen en vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. , uniformen. Van de grote schermen met oorlogsscènes tot de audiotour, er is iets om alle generaties tevreden te stellen.
  • Het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel (MIM): Dit museum, opgericht in 1977, was bedoeld om studenten kennis te laten maken met muziek en instrumenten. Tegenwoordig vinden we daar het grootste aantal instrumenten. Met meer dan 8.000 instrumenten is het ’s werelds grootste museum voor muziekinstrumenten. In de zalen van het museum vind je niet minder dan 1000 stuks. Met meer dan 130.000 bezoekers per jaar raden we je aan om op voorhand tickets te reserveren.
  • Het Atlantikwallmuseum in Oostende: Hier zie je het enige bewaard gebleven deel van de muur dat dienst deed als Duitse verdedigingslinie tijdens de bezetting van België. Ongeveer 50 bunkers en loopgraven, ondergrondse gangen zijn nog in originele staat. Een gegarandeerde reis door de tijd in het hart van de duinen.
  • Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen: Het KMSKA is gevestigd in de stad Antwerpen.

Ongeveer tien jaar gesloten voor een volledige renovatie, heeft het koninklijk museum zijn deuren heropend met 45% meer ruimte.

Te midden van een herinrichting van de volumes vinden we nu een tuin.

Met 8500 werken is het het grootste museum van Vlaanderen. 700 daarvan zijn permanent te zieU kunt er altaarstukken bewonderen van Peter Paul Rubens, James Ensor en vele modernistische kunstenaars.

Welke kerken kun je bezoeken in Vlaanderen?


Er zijn veel kerken te bezoeken in Vlaanderen?

we presenteren de 2 belangrijkste.

De kerk van Saint Folquin en zijn klokkentoren in Esquelbecq

Gebouwd in de 10e eeuw, geklasseerd als historisch monument, is het de kerk die het erfgoed van Vlaanderen vandaag het beste weergeeft. Een brand verwoestte de kerk, maar de sacristie en de doopvont bleven intact.
U kunt de 23 klokken van de beiaard bewonderen die nog elk uur luiden.
Het onmisbare uitzicht en de verzameling culturele voorwerpen doen je de 70 treden vergeten om er te komen.

Kerk van Saint Sylvestre de Cappel en zijn orgels

Gebouwd in de 15e eeuw en volledig gerenoveerd
het orgel gemaakt door de beroemde de Jan Van Belle heeft alle originele onderdelen behouden.
De ramen dateren uit de ongelooflijke periode op het kruispunt van gotiek en renaissance.
Er zijn ook opmerkelijke altaarstukken zoals een van de mooiste communietafels van Vlaanderen of een reliekschrijnbuste van Sint-Sylvester.

Wat is het ambachtelijk erfgoed in Vlaanderen?

  • Het tapijt

Op het einde van de 15de eeuw werd Vlaanderen de bakermat van het wandtapijt. De meeste wandtapijten stellen religieuze taferelen of jachtscènes voor, die in die tijd een integraal onderdeel waren van het dagelijks leven, maar geleidelijk aan verdwenen in de 17e eeuw.
Maar er zijn nog steeds prachtige wandtapijten te vinden uit het rijke erfgoed van Vlaanderen.

  • Veter

Vlaanderen is al 700 jaar de bakermat van de kant 20e eeuw 50.000 kantwerksters van de producties die nog steeds bestaan. ¾ van de kantklossers bevindt zich in Brugge. In het Kantcentrum kun je terecht om kennis te maken met kantklossen.

  • diamanten

Antwerpen in Vlaanderen is de hoofdstad van de diamanthandel. Het staat op de eerste plaats in de wereld wat betreft bekendheid, omvang en handel.
Antwerpen herbergt een kosmopolitisch klimaat op de diamantmarkt, waar je veel Libanees-Indiase diamanten vindt die samenleven in de vierkante mijl wijk.
U moet weten dat 85% van de diamanten via Antwerpen passeert.
Een bezoek aan het Diva Museum is een must om alle prachtige stenen en creaties te ontdekken.
Je hebt zojuist een klein stukje erfgoed in Vlaanderen ontdekt, zoals je hebt begrepen, is het nog steeds de thuisbasis van vele architectonische goudklompjes en beroemdheden zoals joost vandecasteels. We zouden een boek kunnen schrijven over dit rijke culturele erfgoed, dat u door niets belet te ontdekken.